MC

Information MC

Att ta MC-körkort

De olika mc-korten

Ändrade åldersgränser och stegvist tillträde införs 19/1-13

Det stegvisa tillträdet blir tydligare när det gäller rätten att köra motorcyklar. Åldersgränsen för behörigheten A höjs till 24 år, från tidigare 21 år. Den som har haft behörigheten A2 i minst två år kommer dock att kunna ta behörigheten A redan från 20 års ålder.

A1

16 år

högst 11 kW

A2

18 år

högst 35 kW

A

24 år

20 år vid 2 års erfarenhet av A2

För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2, kommer det dock bara att krävas ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

Stegvist tillträde

SÅ HÄR JOBBAR VI PÅ SJÖGRENS

Som motorcyklist är det bra att ha rätt grundbeteende i hur man hanterar en motorcykel. Gasa, bromsa, styra och växla i olika farter, detta tränar vi under våra manövreringslektioner. Under dessa lektioner övar vi också på Trafikverkets provbanor, men det förutsätter såklart att dina grunder sitter först.

Manövreringslektionerna kan utföras på två olika sätt hos oss:

  • 1 lärare upp till 3 elever. Vi tar oss tillsammans upp till vår manöverbana. Väl framme på det inhägnade området kommer du alltid ha en egen motorcykel, du betalar för 90 minuter av dina 120 minuters utbildningstid.
  • 1 lärare 1 elev, så kallad PT-lektion, du betalar för alla minuter av din utbildningstid.

När du känner dig trygg med din manövrering är det dags för våra trafiklektioner, Stadstrafik och Landsväg.

För att kunna ge dig som elev en effektivare utbildning både kostnadsmässigt och pedagogiskt är vi ute med två elever samtidigt i trafiken.

En elev kör och den andra eleven åker tillsammans med läraren, vi skiftar förare flera gånger. Den som åker med läraren har möjlighet att dra nytta av hur läraren agerar i olika trafiksituationer och kan lättare ta in intryck och kommentarer. Detta leder även till mer utbildningstid vid det aktuella övningsområdet till en lägre kostnad för dig som elev, vilket gör att du utvecklas mer för varje lektion. Vi jobbar med ett av marknadens bästa intercomsystem vilket ger oss möjligheten att koppla upp flera enheter på samma kanal.

 

ATT VI KAN ERBJUDA DIG SOM ELEV EN FULLSTÄNDIG UTBILDNING FRÅN BÖRJAN TILL SLUT, INKLUSIVE RISKUTBILDNING DEL 1 OCH 2 SER VI SOM EN AV VÅRA STYRKOR OCH HOPPAS ÄVEN ATT DU SOM ELEV SER DET SOM EN STOR FÖRDEL.

Sjögrens Trafikskola har erfarna mc-utbildare. En av lärarna jobbar även med utbildning för blivande och befintliga mc-lärare. 

Vi har givetvis utrustning att hyra ut om du inte har egna mot en kostnad av 100 kr/tillfälle. Kostnaden gäller oavsett om det är del av utrustning tex handskar eller full utrustning.

Hjälm tillhandahåller trafikskolan och ingår i lektionspriset.

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra

Ansökan gör du enklast digitalt på transportstyrelsen.se

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan har samarbete med SYNSAM i Katrineholm, där du kan göra ditt syntest för 75 kr. Du behöver ett intyg som bevisar att du är från Sjögrens Trafikskola, det kan du hämta under våra öppettider. Välkommen!

Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra med en utbildad mc-lärare. Körkortstillståndet gäller i fem år.