MC

Information MC

Att ta MC-körkort

De olika mc-korten

Ändrade åldersgränser och stegvist tillträde införs 19/1-13

Det stegvisa tillträdet blir tydligare när det gäller rätten att köra motorcyklar. Åldersgränsen för behörigheten A höjs till 24 år, från tidigare 21 år. Den som har haft behörigheten A2 i minst två år kommer dock att kunna ta behörigheten A redan från 20 års ålder.

A1

16 år

högst 11 kW

A2

18 år

högst 35 kW

A

24 år

20 år vid 2 års erfarenhet av A2

För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2, kommer det dock bara att krävas ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

Stegvist tillträde

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra

Ansökan gör du enklast digitalt på transportstyrelsen.se

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan har samarbete med SYNSAM i Katrineholm, där du kan göra ditt syntest för 75 kr. Du behöver ett intyg som bevisar att du är från Sjögrens Trafikskola, det kan du hämta under våra öppettider. Välkommen!

Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra med en utbildad mc-lärare. Körkortstillståndet gäller i fem år.

På Trafikskolan

Trafikskolan hjälper dig med att lägga upp din utbildning.

Där går du också de obligatoriska riskutbildningarna. Riskutbildning del 1 och 2.

Trafikskolan bokar sedan ditt förarprov när det är dags.

Var påläst och förberedd när du kommer till dina mc-lektoner. Det spar både tid och pengar för dig.

Riskutbildning del 1 görs på Sjögrens Trafikskola.

Riskutbildning del 2 görs i Kumla.

Sjögrens Trafikskola har erfarna mc-utbildare. En i lärarkåren jobbar även med mc-lärarutbildning och fortbildning för mc-lärare åt STR (Sveriges Trafikutbildares Risksförbund).

Vi rekommenderar dig att använda egna kläder då de oftast passar just din kropp bäst. Full skyddutrustning gäller inkl ryggskydd. Vi har givitvis att hyra ut om du inte har egna mot en kostnad av 100 kr/tillfälle. Kostnaden gäller oavsett om det är del av utrustning tex handskar eller full utrustning.