MC

Information MC

Att ta MC-körkort

De olika mc-korten

Ändrade åldersgränser och stegvist tillträde införs 19/1-13

Det stegvisa tillträdet blir tydligare när det gäller rätten att köra motorcyklar. Åldersgränsen för behörigheten A höjs till 24 år, från tidigare 21 år. Den som har haft behörigheten A2 i minst två år kommer dock att kunna ta behörigheten A redan från 20 års ålder.

A1

16 år

högst 11 kW

A2

18 år

högst 35 kW

A

24 år

20 år vid 2 års erfarenhet av A2

För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2, kommer det dock bara att krävas ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

Stegvist tillträde

SÅ HÄR JOBBAR VI PÅ SJÖGRENS

Som motorcyklist är det viktigt att ha rätt grundbeteende i hur man hanterar en motorcykel. Körprovet är en sak att klara av, med rätt grundbeteende kommer du kunna köra din mc med rätt magkänsla genom hela ditt mc-liv.

Vi kan erbjuda dig som elev en modern utbildningsmeny som effektiviserar ditt lärande och håller nere kostnaden på din utbildning.

Vi erbjuder två olika utbildningsmetoder, det går även bra att blanda dessa under din utbildning.

Grupplektioner 1 lärare - 2 elever.

  • Du betalar för 90 av dina 120 minuter utbildningstid  (25 % under PT-Lektion)
  • Är det manövrering vi tränar har du alltid tillgång till en egen mc.
  • Vi håller till på vår manöverbana.
  • Är det trafik vi tränar på så lär du dig genom att köra mc, ta in information och kommentarer genom att åka bakpå din lärares mc samt via diskussioner med körkortstagare i samma situation som dig. Läraren agerar både lärare och moderator.

PT-Lektion 1 lärare 1 elev.

  • PT-Lektion står för personlig trafiklärare.
  • Här är du ensam med din lärare och tränar på det moment du ligger på.
  • Du betalar för alla dina 120 minuter utbildningstid.
  • Passar bra om man har liten eller ingen erfarenhet av att köra på två hjul.

 

ATT VI KAN ERBJUDA DIG SOM ELEV EN FULLSTÄNDIG UTBILDNING FRÅN BÖRJAN TILL SLUT, INKLUSIVE RISKUTBILDNING DEL 1 OCH 2 SER VI SOM EN AV VÅRA STYRKOR OCH HOPPAS ÄVEN ATT DU SOM ELEV SER DET SOM EN STOR FÖRDEL.

Sjögrens Trafikskola har erfarna mc-utbildare. En av lärarna jobbar även med utbildning för blivande och befintliga mc-lärare. 

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra

Ansökan gör du enklast digitalt på transportstyrelsen.se

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan har samarbete med SYNSAM i Katrineholm, där du kan göra ditt syntest för 75 kr. Du behöver ett intyg som bevisar att du är från Sjögrens Trafikskola, det kan du hämta under våra öppettider. Välkommen!

Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra med en utbildad mc-lärare. Körkortstillståndet gäller i fem år.