MC

Information MC

Att ta MC-körkort

 

Välj en STR-ansluten trafikskola! Här kan du läsa om fördelarna

 

 

De olika mc-korten

A1

16 år

högst 11 kW

A2

18 år

högst 35 kW

A

24 år

20 år vid 2 års erfarenhet av A2

För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2, kommer det dock bara att krävas ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

 

SÅ HÄR JOBBAR VI PÅ SJÖGRENS

Som motorcyklist är det viktigt att ha rätt utbildning i hur man hanterar en motorcykel både tekniskt och taktiskt. Körprovet är en sak att klara av, livet som motorcyklist en annan. Med rätt grundbeteende kommer du klara av båda delarna.

Vi kan erbjuda dig som elev en modern utbildningsmeny som effektiviserar ditt lärande och håller nere kostnaden på din utbildning.

Vår mc-utbildning bygger på att lära sig tillsammans med andra i samma situation som du, läraren agera både lärare och moderator under lektionen.

MC-lektion

  • Är det manövrering vi tränar har du alltid tillgång till en egen mc.
  • Är det trafik vi tränar på så lär du dig genom att köra mc, ta in information och kommentarer genom att åka bakpå din lärares mc samt via diskussioner med körkortstagare i samma situation som dig ( max 2 elever) Läraren agerar både lärare och moderator.
  • Du betalar för 90 av dina 120 minuter utbildningstid.
  • Du kan också boka PT-lektion, dock till en högre kostnad.

ATT VI KAN ERBJUDA DIG SOM ELEV EN FULLSTÄNDIG UTBILDNING FRÅN BÖRJAN TILL SLUT, INKLUSIVE RISKUTBILDNING DEL 1 OCH 2 SER VI SOM EN AV VÅRA STYRKOR OCH HOPPAS ÄVEN ATT DU SOM ELEV SER DET SOM EN STOR FÖRDEL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett exempel på planering för dig som mc-elev 2024

  1. Du skriver in dig på trafikskolan.

Antingen via ett besök, mail eller ett telefonsamtal. Inskrivningen innebär att du blir trafikskolekund hos oss. Här kan du läsa mer vad trafikskolekund innebär. I samband med inskrivningen hjälper vi dig även med den digitala Körkortsboken. Vi bokar även in dig på våra lärarledda teorilektioner som sker digitalt.

2. Riskutbildning del 1.

Denna del ligger med fördel tidigt i utbildningen, har du kommit i gång med körningen så gör det ingenting alls. Utbildningen sker i trafikskolans lokaler där du tillsammans med kursdeltagarna skapar ökad förståelse om risker i samband med mc-körning och hur du kan undvika dom.

  1. Manövreringslektioner på Valla Gokartbana.

Här lär du dig grunderna i hur man hanterar en mc. Även du som kört motorcykel tidigare börjar här, så vi tillsammans kan säkerställa att du hanterar en mc på rätt sätt. Hur många sådana lektioner du behöver är väldigt individuellt.

  1. Trafiklektioner

Här ligger fokus på hastighetsanpassning, placering och trafikregler både inom och utom tätbebyggt område. Antal lektioner i trafik beror på din erfarenhet och hur du idag framför dig i trafiken. Ibland har man lagt till sig olater. Viktigt också att din manövrering fungerar som den ska.

5. Fordonslektion

Vi samlas på trafikskolan och går igenom motorcykeln, vi pratar även last och hur en säkerhetskontroll går till.

6. Riskutbildning del 2 (Bråvalla Halkbana)

Risktvåan – som denna del av utbildningen kallas sker på Bråvalla i Norrköpings utkant. Utbildningen gör dig medveten om riskerna med motorcykelkörning, vanliga olyckssituationer och farliga beteenden. Du förväntas kunna köra motorcykel rutinmässigt, därför ligger denna del i sluten av den totala utbildningen.

7. Träning på Trafikverkets Manöverbanor (Bråvalla Halkbana)

Nu är du verkligen i slutskedet av din utbildning. Nu återstår det bara att tillämpa dina färdigheter på Trafikverkets särskilda manöverbana. Du kan vara lugn, de kunskaper som krävs för att lyckas med dessa banor kan du redan, vi lär dig rätt från lektion 1. Nu handlar det enbart om att hitta rätt bland konerna och du har redan klarat stora delar av detta på Valla Gokartbana. Denna lektion är 120 minuter lång och genomförs i regel samma dag som Risktvåan.

 

Förarprovet då?

Teoriprovet - Det kan du göra så snart riskutbildningarna är genomförda.

Körprovet - Kan genomföras när du blivit godkänd på ditt teoriprov.

Möjligheten att genomför körprovet i Katrineholm togs tyvärr bort 2023, vilket innebär att körprovet genomförs på annan ort. Närliggande städer för körprov är Norrköping och Eskilstuna. Vi hjälper dig med planering och bokning.

Du som genomfört din utbildning hos oss kommer stå väl rustad för att klara ett förarprov på vilket ort som helst i Sverige och givetvis ordnar vi så du får köra upp med en motorcykel du känner dig trygg med.

 

Nu har du både körkort och en bra utbildning att luta dig emot!

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra

Ansökan gör du enklast digitalt på transportstyrelsen.se

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan har samarbete med SYNSAM i Katrineholm, där du kan göra ditt syntest för 75 kr. Du behöver ett intyg som bevisar att du är från Sjögrens Trafikskola, det kan du hämta under våra öppettider. Välkommen!

Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra med en utbildad mc-lärare. Körkortstillståndet gäller i fem år.

Med sitt brinnande mc intresse ser Andreas och Mats  fram emot att hjälpa dig med din mc-utbildning

Andreas har haft en passion för tvåhjulingar så länge han kan minnas och är även kursledare för blivande och befintliga mc-lärare via STR, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

Mats tog sitt mc-kort så snart regelboken tillät det. Idag är i stort sett hela Mats familj mc-burna.