MC

Information MC

Att ta MC-körkort

 

 

De olika mc-korten

A1

16 år

högst 11 kW

A2

18 år

högst 35 kW

A

24 år

20 år vid 2 års erfarenhet av A2

För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2, kommer det dock bara att krävas ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

 

SÅ HÄR JOBBAR VI PÅ SJÖGRENS

 

Som motorcyklist är det viktigt att ha rätt utbildning i hur man hanterar en motorcykel både tekniskt och taktiskt. Körprovet är en sak att klara av, livet som motorcyklist en annan. Med rätt grundbeteende kommer du klara av båda delarna.

 

Ett exempel på planering för dig som mc-elev 2024

  1. Du skriver in dig på trafikskolan.

Antingen via ett besök, mail eller ett telefonsamtal. Inskrivningen innebär att du blir trafikskolekund hos oss och får tillgång till elecventralen där du kan boka lektioner, se din lärares kommentarer och mycket mer. Du väljer sedan om du även vill lägga till för den digitala Körkortsboken och vår lärarledda teorikurs.

2. Riskutbildning del 1.

Denna del ligger med fördel tidigt i utbildningen, har du kommit i gång med körningen så gör det ingenting alls. Utbildningen sker i trafikskolans lokaler där du tillsammans med kursdeltagarna skapar ökad förståelse om risker i samband med mc-körning och hur du kan undvika dom.

3. Mc-lektioner

Vi börjar med grunderna i hur man hanterar en mc. Är du nybörjare åker vi till en lugnt plats, kanske en parkeringsplats eller Valla Gokartbana som vi har till förfogande. Har du tidigare erfarenhet kanske upplägget ser annorlunda ut. Tillsammans kommer vi fram till vad som passar bäst i början. När du hanterar motorcykeln bra utan att det tar fokus är det dags att köra stadstrafik och landsväg. Hur många mc-lektioner som behövs beror på din tidigare erfarenhet, hur snabbt du lär dig och hur du framför fordon i trafiken idag, om du tex har ett bilkörkort innan.

5. Fordonslektion

Vi samlas på trafikskolan och går igenom motorcykeln, vi pratar även last och hur en säkerhetskontroll går till.

6. Riskutbildning del 2 (Bråvalla Halkbana)

Risktvåan – som denna del av utbildningen kallas sker på Bråvalla i Norrköpings utkant. Utbildningen gör dig medveten om riskerna med motorcykelkörning, vanliga olyckssituationer och farliga beteenden. Du förväntas kunna köra motorcykel rutinmässigt, därför ligger denna del i sluten av den totala utbildningen.

7. Träning på Trafikverkets Manöverbanor (Bråvalla Halkbana)

Trafikverkets körprov innehåller en lågfartsdel, en högfartsdel och bromsning i 70 och 90 km/h.

En lektion till för att tillämpa dina färdigheter på Trafikverkets särskilda manöverbana. Har du utbildat dig hos oss hela vägen när du kommit till denna lektion så har du redan rätt körteknik för att klara trafikverkets banor. På denna lektion visar läraren dig hur banorna ska köras och därefter får du tid för att träna och hitta rätt bland alla koner. Denna lektion är 120 minuter lång och genomförs i regel samma dag som Risktvåan.

 

Förarprovet då?

Teoriprovet - Det kan du göra så snart riskutbildningarna är genomförda.

Körprovet - Kan genomföras när du blivit godkänd på ditt teoriprov.

Möjligheten att genomför körprovet i Katrineholm togs tyvärr bort 2023, vilket innebär att körprovet genomförs på annan ort. Närliggande städer för körprov är Norrköping och Eskilstuna. Vi hjälper dig med planering och bokning.

Du som genomfört din utbildning hos oss kommer stå väl rustad för att klara ett förarprov på vilket ort som helst i Sverige och givetvis ordnar vi så du får köra upp med en motorcykel du känner dig trygg med.

 

Nu har du både körkort och en bra utbildning att luta dig emot!

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra

Ansökan gör du enklast digitalt på transportstyrelsen.se

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Trafikskolan har samarbete med SYNSAM i Katrineholm, där du kan göra ditt syntest för 100 kr. Du behöver ett intyg som bevisar att du är från Sjögrens Trafikskola, det kan du hämta under våra öppettider. Välkommen!

Först när du fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra med en utbildad mc-lärare. Körkortstillståndet gäller i fem år.

Med sitt brinnande mc intresse ser Andreas och Mats  fram emot att hjälpa dig med din mc-utbildning

Andreas har haft en passion för tvåhjulingar så länge han kan minnas och är även kursledare för blivande och befintliga mc-lärare via STR, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

Mats tog sitt mc-kort så snart regelboken tillät det. Idag är i stort sett hela Mats familj mc-burna.